Bihar GK Quiz : Top 30 GK Question Answers 2020-2021

Here you will find most important 30 gk(general knowledge)quiz questions on Bihar. Including gk question on Bihar history, Bihar polity, Bihar geography, state symbol gk, Bihar economy. Gk on Bihar population, literacy. GK on Bihar culture, arts, literature. 

Besides these topics some questions on sports, prizes, and other topics. Gk question on famous Bihar personality. GK in hindi General knowledge(gk)question on famous places of Bihar. Questions and answers for Bihar competitive exams of year 2020 and upcoming exams of 2021.

Corona Update: Due to spreading of pandemic all exams postponed. Look for further official notification given by state government

This articles is a best practice set for job preparation interview questions. Its also a model question sets and a suggestion of possible question papers for 2020-2021 exams in Bihar. Students those are appearing Bihar Board exams can follow these sets.

Bihar General Knowledge Quiz Question Answer 2020

1. Who is the current Chief Minister of Bihar as of 2020?

Ans: Nitish Kumar

2. Who is the current Governor of Bihar as of 2020?

Ans: Phagu Chauhan

3. Which political party currently ruling the Government of Bihar?

Ans: United Janata Dal(JDU) and BJP

4. There are how many districts in Bihar?

Ans: 38

5. What is the total population in Bihar?

Ans: 103,804,637

6. What is the literacy rate in Bihar?

Ans: 63.8%

7. What is the official language in Bihar?

Ans: Hindi

8. What does Bihar rank by area in India?

Ans: 13th

9. What type of Bihar State Legislative Assembly is?

Ans: Bicameral

10. By which name the upper house of Bihar Legislative Assembly is known as?

Ans: Bihar Vidhan Parishad

11.  By which name the lower house of Bihar Legislative Assembly is known as?

Ans: Bihar Vidhan Sabha

12. There are how many seats in Bihar Vidhan Parishad?

Ans: 75

13. There are how many seats in Bihar Vidhan Sabha?

Ans: 243

14. Who is the current Speaker of the Bihar Legislative Assembly?

Ans: Vijay Kumar Chaudhary

15. Which personality is the Deputy Chief Minister of Bihar?

Ans: Sushil Kumar Modi

When Bihar formed as a partial state of India?

Ans : 26 January 1950

16. Who is the current Chief Justice of Bihar?

Ans: Sanjay Karol

What is the state bird of Bihar?

Ans: House sparrow

17. Who is the first ever Governor of the state of Bihar?

Ans: Jairamdas Daulatram

18. What is the capital of Bihar?

Ans: Patna

19. What is the state animal of Bihar?

Ans: Gaur

20. What day is celebrated as Bihar Diwas?

Ans: 22 March

21. Economy of Bihar is mainly based on which sector?

Ans: Agriculture

Asia’s biggest cattle fair is held in which place in Bihar?

Ans: Sonepur

22. The historical Nalanda University established in 450 ce is located in which state of India?

Ans: Bihar

When the Patna University established in?

Ans: 1917

23. When the historical Vikramashila University established in Bihar?

Ans: 783 CE

24. When the Patna college was established in?

Ans: 1839

25.The Mahabodhi Temple an world heritage site located in which state of India?

Ans: Bihar

26. Where is the tomb of Mughal emperor Sher Shah Suri is located in?

Ans: Sasaram, Bihar

27. What is the first Hindi neespaper published in state of Bihar?

Ans: Biharbandhu in 1872

Under which schedule of the Constitution, Maithili language of Bihar is recognised a regional language of India?

Ans: Eighth schedule

28. What Indian painting is also called as ”Madhubani Art”?

Ans: Mithila Painting

Which Bihari personality received Bharat Ratna Award in 2001?

Ans: Ustad Bismillah Khan

29. Which Bihari poet is known as Maithili Kobi Kokil?

Ans: Vidyapati

30. What is the first Bhojpuri film released in 1961?

Ans: Ganga Jamuna

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: